Thursday, September 20, 2007

Kisah BABI, Peluru Hidup, Jalur Gemilang, Diversion, Mind Control Dan Perjuangan

Oleh Ruhanie Ahmad

Dari 21 September 2007 hingga 24 September 2007 saya akan berada di luar daerah. Kalau terdapat internet, saya akan update anda sekalian. Sekiranya tiada, saya harap para pembaca budiman renung-renungkanlah sedalam-dalamnya kisah BABI, kisah DAP, kisah BATU BURUK, kisah PELURU HIDUP, kisah JALUR GEMILANG dan seluruh kisah yang mencerminkan kepincangan mutakhir yang saya paparkan dalam blog ini kebelakangan ini.

Kepada saya, seluruh kisah di atas adalah komponen “bom jangka” di sekeliling kita seperti yang pernah saya bincangkan dalam salah satu posting saya baru-baru ini.

Ini bermakna, seluruh kisah tersebut tak boleh diremeh-temehkan oleh pihak pemerintah. Ini juga bermaksud, rakyat jelata juga perlu fokus. Jangan izinkan diri kita dipesongkan kepada cerita-cerita trivial seperti mati aksiden, tak makan juadah buka puasa kerana rumah terbakar, kisah artis saman orang yang mengintip rumahnya, dan sebagainya.

Kita mesti fokus. Kalau tidak, minda kita akan mudah dikuasai oleh kisah-kisah kemanusiaan - human interests - yang sengaja diketengah dan dibesar-besarkan untuk memesongkan pandangan umum daripada isu yang sebenar, lebih panas, serius, penting dan menjejas serta melibatkan kepentingan ramai.

Contoh paling klasik adalah kisah TEMBAKAN PELURU HIDUP dan BAKAR JALUR GEMILANG, di Terengganu. Kedua-dua insiden ini ada pertaliannya. Bukan daripada segi pihak yang melakukannya [seperti yang mahu ditonjolkan oleh pihak-pihak tertentu]. Tetapi, daripada segi matlamatnya.

Amalan polis untuk menembakkan PELURU HIDUP di sesuatu perhimpunan seperti yang terjadi di Batu Buruk, Terengganu, baru-baru ini, mempunyai undang-undangnya yang tersendiri.

Menurut GENEVA CONVENTION, pihak keselamatan hanya boleh menembakkan PELURU HIDUP kepada seseorang yang tidak bersenjata, sesudah dibuat satu tembakan amaran ke udara. Sesudah itu, kalau masih perlu ditembak juga peluru hidup, undang-undangnya menuntut supaya peluru itu ditembakkan ke bahagian bawah daripada pusat, dan khususnya di kaki.

Jadi, adakah polis ikut undang-undang Geneva Convention sewaktu melepaskan dua das tembakan PELURU HIDUP di Batu Buruk? Memang tak ada!! Jadi, adakah salah kalau rakyat jelata berasa kesal dan marah dengan tindakan itu? Memang tidak salah, malahan wajar berasa marah!! Jadi apa nak buat? Polis mengaku bersalah? Oppp... Jauh sekali!!!

Lantas, macam mana nak alihkan kemarahan umum terhadap peristiwa tembakan PELURU HIDUP itu? Cari jalan diversion atau pemesongan la... Caranya? Cipta satu kisah yang terkini, penuh sensasi dan kontroversi..

Lantaran itu, wujudlah kisah kononnya ada sekumpulan pemuda liar [dipropagandakan sebagai ahli PAS] yang membakar JALUR GEMILANG.. Isu ini menangkap minat umum kerana ketika itu kita baru saja mengibar dan menjulang JALUR GEMILANG sempena perayaan 50 Merdeka.

Bijak diversion ini. Cukup bijak!!! Dengan terciptanya diversion ini, kisah tembakan PELURU HIDUP ditenggelamkan. Dengan terciptanya kisah ini, kisah POLIS BERSIKAP GANAS bertukar kepada kisah PEMUDA GANAS DAN TIDAK PATRIOTIK. Dengan terciptanya diversion ini, kisah PAS yang hangat menuntut keadilan daripada pemerintah ditenggelamkan dengan TUDUHAN UMNO TERHADAP PAS KONONNYA SEBAGAI DALANG DI BELAKANG PEMBAKARAN JALUR GEMILANG.

Kini, kisah MEMBAKAR JALUR GEMILANG sentiasa dihidupkan oleh media perdana. Kini kisah TEMBAKAN PELURU HIDUP hanya dapat dukungan dan perhatian positif menerusi media internet. Makin lama, rakyat jelata pasti akan lupa bahawa TEMBAKAN PELURU HIDUP oleh polis itu adalah salah. Makin lama, akan tertanamlah di benak rakyat bahawa PEMBAKARAN JALUR GEMILANG DI TERENGGANU ADALAH PENGKHIANATAN, walau pun peristiwa itu mungkin dilakukan oleh pihak-pihak yang mahu melakukan diversion kepada KISAH PENEMBAKAN PELURU HIDUP DI BATU BURUK...

Jadi, apa harus kita lakukan untuk menangkis kesan mind control dan propaganda menerusi diversion seperti ini? Media perdana tersebar luas. Media internet hanya terhad kepada pemilik komputer dan golongan celik ICT. Jadi, bagaimana?

Sebagai usaha awalan, cuba anda downloadkan seluruh kisah-kisah di atas yang anda perolehi daripada internet. Lepas tu, anda fotokopikan tiga salinan setiap jodol. Bila anda cuti HarI Raya ni, anda bawalah balik ke kampung masing-masing. Jadikanlah topik itu sebagai bahan perbualan di Hari Raya.....

Selepas itu, anda carilah jalan lain bagaimana maklumat-maklumat yang dipendam dan dipesongkan oleh pihak tertentu boleh kita tangkis dan atasi secara berkesan dan disebarkan pula secara meluas?

Buatlah sesuatu. Insaflah. Apa gunanya perjuangan kita kalau sekadar marah-marah seperti anjing menyalak bukit? Apa gunanya perjuangan hangat-hangat tahi ayam, dan lepas itu jadi masuk angin keluas asap?


No comments: